Galloway kvæget er navngivet efter deres oprindelsessted, Galloway regionen i Skotland. Det er et af de ældste og længst etablerede avlskvæg i verden. Det var allerede den primære kilde til kød i Storbritannien i det femtende århundrede, og det findes nu i mange dele af verden. Galloway tyren kan veje op imod 800 kg og få en højde på 128 cm, hvor køerne vejer 550 kg i gennemsnit og har en højde på 120 cm.
De fleste optegnelser over Galloway kvæget i Skotland brændte i 1851, og det egentlige avlsarbejde startede hermed. De første Galloway kvæg kom til Danmark i samme årti, men blev krydset med det jyske kvæg og avlslinien forsvandt. I 1963 blev Galloway kvæget genintroduceret i Danmark, og dens avlslinie eksisterer stadig.
En helt anden fordel ved Galloway kvæget er den gode kødkvalitet, og Galloway kød i både England, Skotland og Tyskland regnes for noget af det ypperste indenfor oksekød.
Der går ca. 2,5 år før de er klar til slagtning, hvilket er en forklaring på det gode kød. At Galloway kvæget vokser langsomt betyder, at kødet får meget fine fibre.
Galloway kvæget er en lavstammet race med korte stærke ben. Deres hoved er kort med et bredt muleparti, og store ører. Racen er naturligt uden horn. Dyrenes hals er kort og går lige over i den lige ryg, kroppen er dyb og bækkenet er bredt.
Galloway kvægets pels består af en under- og yderpels. Underpelsen er en tæt krøllet uldent pels, der isolerer både mod kulde og varme. Yderpelsen består af langt krøllede eller krusende dæk hår, der virker vandafvisende. Den traditionelle pels på Galloway kvæg er sortbrun, men der findes Galloway-typer som kan have andre pelsfarver, f.eks. et hvidt bælte. Der findes 9 forskellige tilladte farvevarianter.
Der er adskillige fordele ved Galloway kvæget frem for andre kvægracer. Her kan nævnes, at Galloway kvæget er i stand til at fordøje store mængder af næringsfattige planter som f.eks. lyng, hvilket betyder, at Galloway kvæget er i stand til at overleve i meget barske omgivelser.
Galloway kvæget lever længe, og er meget frugtbare. Køerne er kendt som meget omsorgsfulde mødre, der kælver nemt, har meget mælk, og kan opfostre kalve selv under vanskelige forhold. Deres pels, sammen med deres græsnings kvaliteter, og store modstandsdygtighed overfor sygdomme, gør, at de kan gå ude hele året. Galloway kvæget er velegnet til at gå ude hele året, særligt hvis de har gode læ muligheder, foder nok, tørt leje og adgang til vand. Samtidig er dyrene rolige og nemme at omgås, hvilket gør dem til et ideelt valg af afgræsnings-kvæg til naturområder.
Fedtet indlejres i muskulaturen i ganske små fedtlommer. Dette gør det lettere at bevare kødets saftighed under tilberedningen, og idet de fleste smagsstoffer sidder i fedtet, bliver de herved indlejret i kødet.
Her græsser mine tyre. Lige nu går der 24 ungtyre. Der bliver slået hø til vinterfodring på noget af høj jorden. Området ejes af Aage V. Jensens Naturfond
Enebærodde er ejet af Stiftelsen Hofmannsgave. Her græsser hele året 23 køer samt kalve og 1 tyr.
Tekst følger.
Lav en aftale om at mødes, hvis du ønsker at se dyrene eller købe kødet.
Kontakt
mig i dag
▸ Forside
▸ Salg og tilbud
▸ Om Galloway
▸ Naturområder
▸ Samarbejdspartnere
▸ Hvem vi er
Jersorevej 19, 5400 Bogense
CVR nr. 40933573
Indehaver: Jytte Pedersen
Telefon. +45 26 23 12 91
kontakt@jersore-galloway.dk